Evet malum sonbahar aylarını yaşıyouruz şu günlerde. E buda demektirki köyümüzde tatlı bir koşuşturmaca yaşanır bu aylarda. Bunun adı pekmez kaynatmak. Pekmez kaynatma işlemi şöyle gerçekleşir bizim köyde kısaca: Elde avuçda olan pekmezlik üzümler bir güzel toplanır önce, daha sonra beyaz toprak bulunur. Üzümün suyu çıkartılırken üzümün içine koyulur(bilmeyenler için) Toplanan üzümlerin suyu; bizim köydeki usulune göre suyu çıkartır.Elde edilen üzüm suyu büyük bir kazanda kaynatılır önce bu işleme bizim köyde camhar (bir tür süzme işleme) neyi süzülüyo derseniz tabikide başta içine attığımız toprak. Neyse süzülen su bekmez kaynatmaya hazır hale gelmiştir artık.Tekrar süzdügümüz bu suyu tinyana(genişce bir kap tinyana bizim köyde lakında denilir)r konularak pekmez oluncaya kadar kaynatılır. Eh pekmez piştigine göre köpüğünü yememekde olmaz demi hemen bişen pekmez bir legene alınır ardıdan bir iki de savruldumu da köpükde hazır olur. E tek eksik kalan şey ise har yaprağı bulmak e oda köyde cok har yapragının eline alan hücum köpüğe aman dikkat ağzızınız sulanmasın. Yemek isteyenler hemencecik köye gelsin gelemeyenlerde Allah sabırlar versin . Gelemeyenler üzülmeyin biz sizler için bir nebze teselli icin resmini yayınladık artık şimdilik böyle idare edin ve en kısa zamanda bir yolunu bulup köye geleye çalışın artık ne yapalım yapacak bişe yok....
Bu yazı; 27 Eylül 2009 Pazar günü yazılmış olup,
köyhaber kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazıları Rss nimetinin 2.versiyonu olan RSS 2.0 ile takip edebilir, istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!
Etiketler:
köyhaber
0 yorum:
Yorum Gönder